Автомобилът е наш верен спътник през цялата година, но през лятото връзката ни с него е много по-силна. Днес, когато автомобилът е не просто лукс, а необходимост, семейните пътувания и ваканции са немислими без возилото ни.

И през летните месеци, и през студените дни, нуждата от правилна поддръжка на автомобила има определящо значение. Тя не просто е предпоставка за добрия му външен вид, но има и чисто функционална роля. Чистият и поддържан автомобил е гарант за устойчивостта и здравината на екстериорните му компоненти, бои, лак и т.н.

В този ред на мисли, тук ви представяме 5-те най-чести грешки при поддръжката на автомобила през лятото.

5 често допускани грешки в лятната поддръжка на автомобила

Представяме ви списък с всички грешки, допускани при поддръжката на колата през летните месеци, за които трябва да внимавате:

1. Автомобилът не се измива редовно и навреме

Много шофьори отлагат заветното почистване на возилото твърде дълго време. Това е съществен пропуск, тъй като засъхналите мухи, екскременти от птици, смоли и други замърсявания, натрупвани върху автомобила, се почистват трудно, прекарали там твърде продължителен период от време. Всички мръсотии, комбинирани с летните високи температури, могат да нанесат дълготрайни щети върху боите и лака на автомобила ви.

2. Когато се измива, не се охлажда

По време на работа автомобилът съвсем естествено отделя топлина. Като добавим към нея и въздействието на слънчевите лъчи, сами можете да си представите до какви стойности се нагряват металните му компоненти. Не се препоръчва загрятият автомобил да се третира с препарати, особено с тези, използвани в автомивки на самообслужване с жетони. Препоръчително е колата да се измие с чиста вода, която ще спомогне за сваляне на температурата ѝ, за да се предпазят лакът, хромът, пластмасовите компоненти и фаровете ѝ от въздействието на препаратите за почистване.

3. След измиването автомобилът не се подсушава

Пропускането автомобилът да се изсуши, преди да тръгнем с него, е друга грешка, която шофьорите често допускат. Тази стъпка се налага, за да се премахне остатъчната вода и да се минимизира рискът от образуване на варовикови петна от водата. В специализираните центрове за поддръжка на автомобили обикновено използват микрофибърни кърпи за подсушаване, а не силиконови пера.

4. Занижена поддръжка на интериора

Интериорът също страда от силното слънце и UV лъчи. Автомобилите с кожен салон в купето често имат проблеми с напукана кожа, избелване и/или нацепване на тапицерията. По тази причина важна стъпка в поддръжката представлява подхранването на кожата и винила с подходящи продукти. Начин да се избегнат подобни щети по интериорните компоненти са още употребата на сенници и поставяне на отблъскващо фолио върху стъклата.

5. Забравяне на продукти в колата

Забравянето на храни и напитки в автомобил, оставен под жежкото слънце, е проблем, към който следва да се подходи с особено внимание. Бутилки от освежаващите газирани напитки, които се консумират често в този сезон, не бива да се забравят вътре. Те могат да гръмнат, когато температурата в купето стигне високи градуси и в тях се създаде голямо налягане.

Представеният тук списък с грешки може да бъде ключова отправна точка за това вашият автомобил да изглежда добре, а интериорните и екстериорните му компоненти да бъдат здрави и устойчиви в дългосрочен план.

Защо е необходимо използването на доверен център за поддръжката на автомобила?

Много потребители си задават въпроса защо е необходимо използването на доверен център за поддръжката на автомобила, след като мога сам да почистя екстериора и интериора на колата си? Причините са няколко:

  • Получавате професионална грижа за поддръжката му, която идва с дългосрочни резултати;
  • За почистването му и вътре, и вън, се използват висококачествени препарати, кърпи и други инструменти, които не допускат издраскване и/или поява на други несъвършенства след почистване;
  • Пестите време и усилия, защото опитен персонал почиства возилото ви, докато вие се наслаждавате на чаша кафе и/или друга любима за вас напитка.

Ако все още се чудите защо е необходимо използването на доверен център за поддръжката на автомобила, то помислете колко време ви отне последното почистване на колата. А доколко доволни останахте от резултата? Или пак имаше петна, които не успяхте да почистите добре – дали поради недоброто качество на използваните препарати, или инструментите и оборудване, с които масовите автомивки на самообслужване разполагат?